Spikeri

Mučno mmmucanje

napisala: Vanja Valčić
Ruga se mucavac ćelavcu: "Tti sigurno trošiš ppuno pppara na frizera."
Odgovara mu ćelavac: "Izgleda ne toliko koliko ti na telefon"…

 

 

 

    Čuli ste takve viceve milijun puta. Možda ste im se i nasmijali. No, onima koji mucaju ti vicevi nisu bili nimalo smiješni. Taj poremećaj govora toliko je neugodan da se mnogi koji od njega pate osjećaju hendikepirano. Ne mogu izgovoriti riječ do kraja, katkad je ne mogu ni započeti, drhću im usne, trepću, znoje se. A kako su tek grozne šale koje drugi zbijaju na njihov račun! Mucanje nije rijetko – u Hrvatskoj ima 60 tisuća djece koja mucaju. Dječaci mucaju triput češće od djevojčica. No, do odrasle dobi mucanje većinom prestaje, i to zahvaljujući radu sa stručnjacima. Mnoge su poznate osobe mucale, a u govoru zapnu i danas – samo što znaju svoje mucanje držati pod kontrolom.
Evo nekoliko primjera: Slaven Bilić, naš nogometni izbornik dugo je  mucao. Teško mu se bilo nositi s zadirkivanjem vršnjaka u školi. Prestao je mucati nakon što ga je
otac odveo kod stručnjaka.

Demosten, Newton, Churchill, Mr. Bean

    A sad, pođimo daleko u prošlost: vjerojatno ste čuli za Demostena – bio je najveći govornik u staroj Grčkoj. Teško je povjerovati, no taj je veliki govornik kao dijete mucao i bojao se govoriti pred ljudima. Budući da u staroj Grčkoj u 4. stoljeću prije naše ere baš i nije bilo logopeda s kojim bi radio, svoj nedostatak riješio je na težak način. Napunio bi usta kamenčićima, stao na obalu mora i vikao iz petnih žila kako bi glasom nadjačao huku valova. Mucanja se riješio i to toliko dobro da je ušao u legendu.

 

  Mucanje nije poštedilo ni poznate znanstvenike. Isaac Newton, engleski fizičar, matematičar i astronom iz 17. stoljeća prvi je dokučio silu gravitacije, gledajući kako jabuka pada na tlo. Taj je šutljiv svat godinama bio zastupnik u britanskom parlamentu. Razlog šutnje bilo je - mucanje. Navodno je, kad bi uzimao riječ u Parlamentu, tražio da se zatvore svi prozori kako nitko vani ne bi čuo kako muca. Njegov supatnik, dva stoljeća kasnije, bio je  prirodoslovac Charles Darwin – onaj koji je udario temelje modernoj teoriji evolucije knjigom "Podrijetlo vrsta". Kada bi se u razgovoru zbunio, počeo bi mucati na prvoj riječi u rečenici, i to kad bi riječi započinjale slovom "V".
Mucanje nije poštedilo ni osobe plave krvi – britanski kralj George VI. uvijek je bio toliko suzdržan i tih da je obitelj bila protiv toga da postane kralj – toliko se užasavao javnih nastupa. Kad je sjeo na prijestolje radio je sa stručnjacima i svladao mucanje ali nikad mu nije bilo lako govoriti pred više ljudi. O njegovim mukama s mucanjem i kako ih se riješio snimljen je i film koji je nedavno prikazivan u kinima – King’s Speech.
Malo je poznato da od mucanja pati i princ Albert od Monaka. Zanimljivo je da on muca samo na očevom materinjem jeziku, francuskom, dok engleski govori tečno.
  Legendarni britanski ratni premijer Winston Churchill mogao je tečno govoriti samo kad bi se pripremio unaprijed. Smatrali su ga najboljim govornikom u britanskom parlamentu, a govore je pažljivo pripremao, katkad i tjednima unaprijed. Čak ih je učio i napamet kako bi izbjegao mucanje.
  Mucanje u showbizzu

A tek show biznis! Kako biti filmska zvijezda i mucati? Ne ide to skupa. Neprežaljena ljepotica s filmskog platna, Marilyn Monroe govorila je pomalo prigušeno i zadihano, a malo je ljudi znalo da se bori s mucanjem. Pomogli su joj učitelji govora i naučili je da prenaglašenim pokretima usana te zadihanim i afektiranim govorom kontrolira zamuckivanje.  
Problemi su snašli i vječno smotanog Mr. Beana. Rowan Atkinson, britanski glumac koji se proslavio u serijama Mr. Bean i Crna guja i danas ponekad zamuca. Riječi sa slovom "b" beskrajno ga muče. Problem je uspio riješiti naglašenom artikulacijom, a upravo je to, pomalo ironično, postala jedna od njegovih glavnih komičarskih kvaliteta.
A tko bi rekao da i alfa mužjaci poput Brucea Willisa zamuckuju? Akcijski junak Bruce Willis u djetinjstvu gotovo i nije mogao govoriti zbog mucanja. Situacija se popravila u srednjoj školi kad se upisao u dramsku grupu, i pred publikom njegovo bi mucanje posve iščeznulo.
    Iz svih ovih primjera možete vidjeti da mucanje ne mora biti bauk. Može se svladati uz čvrstu odluku i dobre stručnjake. Zapamtite: osobe koje mucaju vrlo često postaju bolji govornici od onih koji ne mucaju, jer rade na sebi i više se trude. I zato - ako vas vlastito mucanje muči i želite ga se riješiti, prvi korak je na vama.
 

napisala:
Vanja Valčić, novinarska zvijezda astronomskih razmjera