Spikeri

Voice lifting

napisala: Sanda Nosić
Niste još čuli za ovaj estetski zahvat?
Estetska kirurgija otišla je korak dalje. Danas se može pomladiti i glasnice.
Tko bi to rekao… Riječ je o kirurškom zahvatu u kojem umoran, hrapav i star glas ponovno postaje mlad. Najprije je trend započet u Americi (a gdje drugdje), a zatim je stigao i u Europu.
Zapravo, pravo govoreći, intervencije na glasnicama nisu novost u medicini. Do sada su se koristile za rekonstrukciju glasa samo kod onih osoba koje su ga izgubile zbog različitih bolesti poput tumora ili trauma, ili da bi se sačuvala funkcionalnost glasa kod glumaca, pjevača, spikera i nastavnika.
Glasnice su dvije trakaste tvorevine, duljine oko 18mm kod odraslih muškaraca i 10mm u žena. Starenjem i glas stari. Mišići oslabljuju pa tako i glasnice. A "lifting" glasnica i nije baš prejednostavan zahvat. Za vrijeme zahvata je potrebno komunicirati s pacijentom, precizno ubrizgati masne stanice u tih desetak mm opuštenih glasnica kako bi se one ponovno napele. Koliko je dovoljno ubrizganih masnih stanica procjenjuje se tijekom zahvata dok pacijent pokušava modulirati vokal "e". Krajnji rezultat je čist glas više intonacije.
No, zaista nije potrebno da do toga dođe. Potrebno je odgovorno se ponašati prema tom najfinijem instrumentu, a na koji način se to može, doznajte već u sljedećem članku!

 

Crta boja

napisala:
Sanda Nosić